Home

  

Cyberpesten

Als je als ouder merkt dat een kind gepest wordt (niet per se je eigen kind), betrek je dan de volwassenen in de omgeving van dat kind of motiveer je je kind om zelf te reageren?

Dat is een moeilijke kwestie. Merkt je kind dit pesten ook op? Dan kan je je kind motiveren om op het pesten te reageren. Maar dat is niet makkelijk voor een kind. Reageren op pesten kan op verschillende manieren, ook door steun te bieden aan het slachtoffer. Als jouw kind zelf niet kan of wil reageren, contacteer je best de school.
Het is beter dat je niet zelf de andere ouder aanspreekt, omdat dit erg gevoelig en emotioneel kan zijn bij de ouders van de pester.

Wat als mijn kind zelf cyberpest?

Tieners en kinderen (cyber)pesten vaak omdat ze zich niet goed voelen, thuis of op school. Probeer samen met je kind deze negatieve gevoelens aan te pakken.
Pesten en cyberpesten gebeurt ook vaak binnen een groep. Soms worden tieners aangezet door anderen.
Minimaliseer het pesten niet. Bespreek met je kind hoe het zo ver is kunnen komen en of je kind onder druk werd gezet door anderen. Probeer je in te leven de situatie van je kind, maar maak altijd duidelijk dat het pesten niet OK is. De gevoelens die erbij horen (onzeker, boos zijn …) die mogen er natuurlijk wel zijn.

Waar kan mijn kind terecht?

Wordt je kind gepest? Heeft je kind gezien dat iemand gepest wordt en weet hij/zij niet wat te doen? Heeft je kind zelf iemand gepest en wilt hij/zij ermee stoppen? Je kind kan erover praten met iemand die hij/zij vertrouwt in de omgeving.
Het is belangrijk dat je kind weet dat hij erover moet praten.

• AWEL
Awel is een hulplijn voor kinderen en jongeren. Je kind kan er bellen, chatten of mailen met vrijwilligers, die zullen luisteren naar je kind en steun zullen bieden. Op hun website kan je kind ook veel ervaringen van andere kinderen en jongeren lezen.

Waar kan ik terecht als de school het probleem niet serieus neemt?

Je gaat best met zoveel mogelijk bewijsmateriaal in gesprek met de school en het CLB. Volgt er geen reactie naar wens, dan moet je je richten tot de onderwijskoepel van de school. Daar richt je je best tot de hoofdverantwoordelijke.
Je kan het probleem ook aankaarten via de klachtenlijn op www.kinderrechten.be. Er zal dan vanuit het kinderrechtencommissariaat initiatief worden genomen (bemiddelend).
Je probleem kan ook bij de politie worden neergelegd in de vorm van een klacht. Zorg in dat geval ook voor 'bewijsmateriaal'.

Wanneer moet ik de school inlichten of verdere stappen ondernemen? En spreek ik dan best de andere ouders zelf aan?

Van zodra het functioneren van je kind belemmerd wordt en zijn/haar welbevinden in het gedrang komt, kan je best verdere stappen ondernemen. Dat is een grens die je best samen met je kind bekijkt. Je kan dan de school inlichten, op voorwaarde dat dit in veiligheid, verbondenheid en vertrouwen kan natuurlijk. Dit hoeft niet de eigen klasleerkracht te zijn, maar bv. de zorgjuf of iemand waar je kind vertrouwen in heeft.

Zijn er ook langetermijngevolgen van cyberpesten?

Niet enkel op korte termijn, maar ook op lange termijn kan (cyber)pesten gevolgen hebben. Volwassenen die tijdens hun tienerjaren ge(cyber)pest werden, lopen een groter risico op mentale gezondheidsproblemen. Voorbeelden van deze problemen zijn depressie, eenzaamheid, een laag zelfbeeld of sociale angst (bang zijn dat iedereen negatief over je denkt).
Ook passen slachtoffers van (cyber)pesten vaak hun gedrag aan. Alles wat vroeger ooit tot het pesten heeft geleid (uiterlijke kenmerken, voorkeuren, bepaald gedrag…), proberen ze - zélfs als volwassene - te vermijden.

Hoe kan ik herkennen dat mijn kind gepest wordt?

Ouders kennen doorgaans hun kinderen het beste. Ze zijn dan ook de eersten die kunnen opmerken dat hun kind zich anders gaat gedragen.
Slachtoffers van cyberpesten vertonen vaak volgende tekenen:
• Tekenen van depressie, woede, stress of angst
• Dalende schoolresultaten
• Minder zin om naar school te gaan
• Minder omgaan met vrienden
• Minder gebruik maken van internet en gsm

 - webdesign [isotoop] user login  -