Home

  

Mijn kind heeft een online vriend(in), ze willen afspreken. Hoe maak ik haar duidelijk dat dit niet kan?

Sociale media maken deel uit van de leefwereld van de kinderen en jongeren. Zij gebruiken dit om contact te houden met vrienden, maar ook om nieuwe vrienden te maken. Dit zijn niet altijd mensen met slechte bedoelingen.
Je kind heeft je in vertrouwen genomen, dat is al een goede stap. Geef ook aan dat je het fijn vindt dat je kind je dit vertelt. Het is belangrijk om wat meer informatie over context te krijgen: Kwam je kind dit spontaan vragen? Heeft je kind informatie over de betrokken persoon? Hoe leerden ze elkaar kennen? Zijn er gemeenschappelijke vrienden? Heb je al eens gevideobeld (om zo het gezicht te zien)? Probeer te achterhalen of deze persoon je kind probeert te manipuleren.
Afspreken met een online vriend blijft een groot risico waarvan je kind op de hoogte moet zijn. Het is belangrijk om samen de situatie uit te klaren en te proberen zoveel mogelijk informatie te bekomen. Ga een vertrouwelijk gesprek aan eerder dan te straffen/verbieden. Als je kind wil afspreken met iemand die hij/zij nog online heeft leren kennen en nog nooit in het echt heeft gezien, is het belangrijk volgende tips mee te geven:
1 Ga niet alleen, maar neem iemand mee
2 Spreek overdag en op een openbare plek af
3 Bespreek dit op voorhand met een vertrouwenspersoon

Share

 - webdesign [isotoop] user login  -