Home

  

Is het een must je kind op dergelijke sociale media te laten? Of ontzeg je zo je kind iets, raakt een kind dan buitengesloten? Mist het iets wezenlijk?

Dit is iets dat je als ouder best zelf bekijkt: wat vind je zelf oké? Mag jouw peuter al eens een spelletje spelen of een video bekijken op een tablet? Dan is dat oké. Begeleid je kind hier wel in: doe het samen, hou een oogje in het zeil…
Vind je jouw kind nog te jong? Wil je dit in jouw gezin nog niet introduceren? Stel dit dan nog even uit. Leg dan ook uit waarom dit nog niet kan. En geef mee vanaf wanneer je dit wel overweegt.

Weet wel dat kinderen op verschillende plaatsen al vroeg in contact komen met digitale media (bv. in de klas of bij vriendjes). Sociale media maken voor een aantal kinderen al deel uit van hun leefwereld.

Het belangrijkste is dat je je kind niet zomaar ‘loslaat’, maar begeleidt in het gebruik van deze digitale tools.
Bij jonge kinderen is wel belangrijk om samen de eerste stappen op sociale media te zetten. Maak samen een profiel aan, zorg dat de privacy-instellingen goed ingesteld zijn. Geef mee dat je kind enkel vrienden uit het echte leven toevoegt. Breng hen op de hoogte van de risico’s en zorg bijvoorbeeld dat ze vooral wanneer jij in de buurt bent, online gaan.
Ga in dialoog met je kind over wat wel en niet kan op sociale media, wat jullie samen aanvaardbaar vinden en wat niet. Stel ook grenzen aan de schermtijd. De grenzen kiezen jullie als ouder zelf. Zorg voor een open sfeer zodat je kind bij jou terecht kan als er iets misloopt.
En zorg ervoor dat er ook voldoende andere activiteiten (hobby’s, buiten spelen) zijn.

Share

 - webdesign [isotoop] user login  -