Opvoedingstips

Tips Cyberpesten

App tegen cyberpesten

De Gezinsbond heeft samen met andere gezinsorganisaties een app tegen cyberpesten gelanceerd in 13 Europese landen. In deze unieke tool vind je een interactieve quiz, een sensibiliserend animatiefilmpje en een overzicht van de organisaties waar je terechtkan voor hulp en informatie.

Communicatie - Algemene tips

  • Toon interesse in de communicatiemiddelen die je kinderen gebruiken.
    Vraag hen naar informatie over hoe zij dit gebruiken. Bekijk samen met je kinderen eens hun profiel.
  • Ga zelf ook eens chatten.
  • Respecteer zelf als ouder de privacy van je kinderen en lees hun conversaties niet.
  • Praat met kinderen over het geven van de eigen persoonlijke informatie en die van anderen. Een vriend is niet iemand die men 5 minuten geleden heeft ontmoet via chat!

Informatie opzoeken - tips

  • Praat met kinderen over het gebruik van de computer. Waarvoor mag de computer gebruikt worden en waarvoor niet?
  • Praat regelmatig met je kinderen (en hun vrienden en vriendinnen) over wat ze doen en meemaken op internet, en hoe ze dat vinden. Vertel ook over je eigen ervaringen. Op die manier laat je weten dat je ontvankelijk bent voor hun ervaringen en bouw je wederzijds vertrouwen op. Ze zullen dan eerder naar je toekomen als dat nodig is.

Algemene opvoedingstips

  • Praat met kinderen over het gebruik van de computer. Waarvoor mag de computer gebruikt worden en waarvoor niet? Praat regelmatig met je kinderen (en hun vrienden en vriendinnen) over wat ze doen en meemaken op internet, en hoe ze dat vinden. Vertel ook over je eigen ervaringen. Op die manier laat je weten dat je ontvankelijk bent voor hun ervaringen en bouw je wederzijds vertrouwen op. Ze zullen dan eerder naar je toekomen als dat nodig is.