Hoe kan ik een abonnement op beltonen stopzetten?

Door het downloaden van één ‘gratis' ringtone, tekenen kinderen en jongeren zich vaak zonder het te weten, in op een abonnementsdienst waarvan je elke week een ringtone krijgt waar je wel degelijk voor moet betalen. Dat is strafbaar. De ringtonge-aanbieder heeft waarschijnlijk wel een waarschuwing of voorwaarden gegeven in kleine lettertjes onderaan, maar jongeren laten zich vaak vangen omdat zij de kleine lettertjes onderaan de pagina niet (goed) gelezen hebben. De websites hebben dan wel voorwaarden op hun website staan die men eerst moet doorlezen om iets te kunnen downloaden maar deze worden vaak in een ultraklein lettertype weergegeven zodat ze zelfs moeilijk leesbaar zijn met een vergrootglas. Of men moet eerst voorbij een leeg wit vlak scrollen voor men aan de eigenlijke "voorwaarden" komt. Jongeren hebben vaak niet het geduld om deze voorwaarden door te nemen en zeker niet als ze dan nog zo klein voorgesteld worden of bijna onvindbaar zijn. De websites die gratis ringtones aanbieden weten dat en profiteren daar van. Zo wordt het voor de jongere een dure zaak om een gratis ringtone te downloaden. De ringtone is niet meer gratis, maar duur!

Er bestaan een aantal regels waar elke ringtone-aanbieder zich aan moet houden, nl. moet je vooraf inlichten hoe vaak je een ringtone zal ontvangen, van wie je een ringtone zal ontvangen en hoeveel de kostprijs per ringtone is. Bovendien moet je na het afsluiten van een abonnement bij een ringtone-aanbieder een tekstberichtje ontvangen met daarin het aantal berichten dat je ontvangt, de kostprijs en hoe je je kunt afmelden. Als de ringtone-aanbieder zich niet aan één van deze afspraken gehouden heeft, kan je een klacht indienen bij de Ethische Commissie ( www.telethicom.be of klachten@telethicom.be). Je kan het ringtone-abonnement ook zelf proberen stopzetten door een smsje te sturen naar de aanbieder. Meestal moet je hierbij een codewoord (zoals de naam van de aanbieder) invoeren met daarna het woordje "STOP" (bijvoorbeeld "tones STOP"). Dit codewoord is echter vaak best moeilijk te vinden. Je kan het soms vinden aan het eind van het tekstbericht of soms ook niet. Men doet er vaak alles aan om zo onopvallend mogelijk iemand op te lichten en dat lukt hen soms ook aardig. Als alles goed verlopen is, dan moet je een smsje terugkrijgen van de ringtone-aanbieder. Op die manier weet je dat het gelukt is en ben je er dus zeker van dat je niet meer aan dat vervelende abonnement vastzit. Een andere manier om van je abonnement af te geraken is je provider contacteren om je telefoonnummer te blokkeren voor SMS-diensten.
Leer je kinderen dus vooral om eerst alle voorwaarden en regels goed door te lezen voor ze zich registreren bij een ringtone-aanbieder. Er bestaan er websites die wel degelijk "gratis" ringtones aanbieden. Om meer zekerheid te krijgen omtrent de website kan je altijd de naam van die website intikken in Google en kijken of je op een forum meningen over die website ziet staan. Zijn de meningen over het algemeen positief, dan heb je veel minder kans om later in de miserie te zitten met je "gratis" ringtone. Zijn de meningen over het algemeen "negatief", dan weet je ook meteen hoe laat het is.

- webdesign [isotoop] - disclaimer - user login  -